L’Estat Islàmic està a punt de reviure l’experiència patida durant la batalla de Kobane (Ain al-Arab) a Tel Abyad. Des d’aleshores, les YPG kurdes han aconseguit frenar l’expansió de l’EI fins al punt de derrotar les tropes del califat a àrees que portaven més de 18 mesos sota el seu control.

Després de capturar Suluk, les YPG es troben a les portes d’encerclar a l’EI a la ciutat de Tel Abyad, la qual ha estat servint de porta de connexió entre Turquia i els bastions jihadistes a la província de Raqqa (la ciutat de Raqqa es troba a uns 80 km). A hores d’ara, les rutes de subministrament de l’Estat Islàmic a l’est i a l’oest de Tel Abyad es troben completament saturades per l’empenta de les YPG, assistides per batallons de l’Exèrcit Lliure Sirià i els bombardejos de la coalició internacional liderada pels Estats Units (que aquest cop sí s’han mostrat efectius en impossibilitar els moviments de l’EI). A causa de les recents derrotes de l’Estat Islàmic al nord de la província de Raqqa, actualment cap província, ja sigui a Síria o a l’Iraq, es troba completament sota el domini de les tropes liderades per Abu Bakr al-Baghdadi. 

Per a copsar l’escala de l’ofensiva de les YPG al nord de Síria (Rojava), els següents mapes són força clarificadors.

Font: @arabthomness

Font: @arabthomness

Gener, febrer, principis de juny, i a hores d’ara. Aquesta és, doncs, la magnitud de la pèrdua de territori de l’Estat Islàmic al nord de Síria. De fet, dos dels cantons autònoms del Kurdistà sirià (Kobane i Cizire) ara ja estan connectats entre sí. 

Font: @Karybdamoid

Font: @Karybdamoid

Aquests recents moviments i enfrontaments, no obstant, han provocat de nou imatges inhumanes de milers de desplaçats intentat creuar la frontera amb Turquia. Aproximadament unes 3000 persones han intentat creuar el pas fronterer entre Tel Abyad i Açakale, que fins diumenge al vespre no ha estat obert per part de les autoritats militars turques. Les imatges dels desplaçats sirians captius a l’altra banda de la frontera sense una resposta ràpida i efectiva de les autoritats turques ha provocat la indignació de molts, més encara si recordem la facilitat i aparent falta de resistència amb què jihadistes han creuat aquesta mateixa frontera durant l’últim any. 

Si bé la majoria escapen dels bombardejos i la imminent escalada de violència a la ciutat de Tel Abyad, d’altres tenen por de possibles repressàlies per part de les YPG. Les fotografies són realment colpidores.

CHd0F_BWUAATm03

CHehLfMUEAAlsPE.jpg-large

A Síria s’hi lliuren moltes batalles. La de múltiples faccions en contra del règim d’al-Assad, la de Jabhat al-Nusra en contra de l’Estat Islàmic, la de Hezbollah per mantenir sota control la frontera amb el Líban, i un llarg etcètera. Però sens dubte la batalla dels kurds i les seves Unitats de Protecció Popular en contra de l’Estat Islàmic està sent heroica. La batalla del kurds, assiris i àrabs, units en contra de l’extremisme al nord i est de Síria. La batalla dels qui encara tenen quelcom a guanyar.